Krem czekoladowy do babeczek i tortów
Moi domownicy pokochali te kremy do tortów i babeczek. Ja także je lubię, przede wszystkim za to, że się zawsze udają. Pamiętać jednak należy, że dobrze jest przygotować sobie bazę już dzień wcześniej, ponieważ potrzebny jest czas na porządne wystudzenie.
Oczywiście w myśl tytułu bloga, te przepisy możemy trochę ponaginać, zmieniając nieco proporcje. Jednak podane ilości składników, gwarantują nam masę, która utrzyma się na torcie. Do babeczek można dać trochę mniej mascarpone, aby masa była troszkę lżejsza.
Krem z białą czekoladą:
- 180-200 g białej czekolady
- 250 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
Krem z mleczną czekoladą:
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
Krem z gorzkieą czekolady:
- 100 g- 12o g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- można dodać trochę cukru pudru (1-2 łyżeczki)
Połamaną na małe kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce. Śmietankę podgrzewamy, i jak tylko się zagotuje, od razu ściągamy i zalewamy nią czekoladę. Po około dwóch minutach delikatnie mieszamy łyżeczką czekoladę ze śmietaną do powstanie gładkiej masy. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Chłodną masę umieszczamy na co najmniej kilka godzin w lodówce, ja chłodzę masę całą noc.
Zimną masę czekoladową umieszczamy w misie miksera, do niej dodajemy schłodzony serek mascarpone i ewentualnie cukier (przy gorzkiej czekoladzie). Całość zmiksujemy na średnich obrotach do momentu zgęstnienia kremu (nie za długo).