Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

ciastka

Szukałam w necie przepisu na coś słodkiego z żurawiną, bo akurat miałam jej większy zapas w domu. Zbliżał się sylwester i trzeba było coś upichcić. Na stronie nigellalawson.pl znalazłam coś co wróciło moją uwagę. Jednak jak dla nas ciasteczka z oryginalnego przepisu okazały się zbyt słodkie,  dlatego podany przepis jest już po moich zmianach.

Składniki:

  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75g płatków owsianych
  • 125g miękkiego masła
  • 65g ciemnego cukru trzcinowego
  • 90g miałkiego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja dałam łyżeczkę cukru waniliowego i kilka kropel olejku)
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g grubo posiekanych orzechów pekan
  • 100g białej czekolady startej na tarce

Sposób przyrządzenia

W jednym naczyniu mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugim naczyniu miksujemy masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Do tego dodajemy jajko i wanilię. Łączymy obie masy (można mikserem na najmniejszych obrotach lub ręcznie łyżką drewnianą).  Dodajemy delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.

Formujemy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

smacznego!

komentarze

Odpowiedz na „ginAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>