bananowiec

Bananowiec to ciasto bardzo lubiane w naszej rodzinie. Często robimy je też jako torcik. Przepis nie jest trudny, ale zabiera sporo czasu, ponieważ w poszczególnych etapach używamy galaretki, która musi stężeć.

bananowy

Składniki na średnią tortownicę:

  • 3 jajka na biszkopt
  • pół szklanki cukru drobnego
  • pół szklanki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 bananów
  • kostka masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka- do mas)
  • galaretki: żółta (najlepiej cytrynowa), czerwona (truskawkowa), zielona (agrestowa)
  • woda wrząca do rozpuszczenia galaretek
  • 2 łyżki cukru (do zielonej masy)
  • 2 łyżki cukru pudru (do bananów)

Najpierw pieczemy biszkopt, który będzie spodem naszego ciasta. Ja podaję mój sprawdzony przepis, ale jeśli inaczej robicie biszkopt, możecie przygotować go po swojemu.

Ubijamy białka z 3 jaj na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier po łyżce (ok. pół szklanki, lub trochę mniej). Następnie dorzucamy żółtka i ubijamy dalej. Jeśli korzystamy z miksera (choć ja jestem zwolenniczką ubijania ręcznie) zmniejszamy obroty i dodajemy powoli przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut (do suchego patyczka).

W trakcie pieczenia rozprowadzamy w 1,5 szklanki wrzącej wody żółtą galaretkę oraz w tej samej ilości wody zieloną galaretkę. Odstawiamy je do wystudzenia.
Kiedy biszkopt mamy upieczony i powoli stygnie, robimy masę bananową. Ucieramy kostkę masła z 2 żółtkami (jajka można sparzyć 10 sekund przed rozbiciem w gorącej wodzie-  jeśli obawiamy się jedzenia surowych). Do masła z żółtkami dodajemy 2 łyżki cukru pudru. W osobnym naczyniu blenderem miksujemy 4 banany, a następnie łączymy je z masłem i żółtkami. Całą masę zalewamy chłodną, tężejącą żółtą galaretką. Tak przygotowaną masę wykładamy na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Rozprowadzamy czerwoną galaretkę w 2 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Zieloną masę możemy zrobić na dwa sposoby. Najpierw ubijamy białka z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę. Następnie dolewamy do nich powoli tężejącą zieloną galaretkę. Jeśli nie chcemy jeść surowych białek możemy zrobić „pianę” ze śnieżki i mleka i do tego dolać galaretkę. Masę wylewamy na masę bananową, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni ciasta, aż do samych brzegów.

Kiedy trochę stężeje układamy na masie plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretkę. Czasem jest tak, że nasza forma jest za niska i musimy przy użyciu tektury podwyższyć bok tortownicy.

Ciasto wsadzamy do lodówki. Kiedy galaretka się zsiądzie jest gotowe do podania.

smacznego

 

komentarze

Odpowiedz na „Siostra:)Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>