babeczki waniliowo-kawowe
Dzisiaj do kawki czy herbaty, jak kto woli, proponuję babeczki waniliowo-kawowe.Łatwe w wykonaniu, z niewielu składników, jedna wada: bardzo szybko znikają z talerza:)
Z podanych proporcji wychodzi mi ok 10 babeczek (robię je w foremkach nieco mniejszych, niż te do muffinów).
składniki:
- 3/4 kostki masła – 150 g
- 100-110 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki tj niepełna szklanka
- 2 łyżki mleka
- łyżka kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 buteleczki olejku waniliowego
Na początku ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, mleko, olejek i wszystko mieszamy szpatułką, do połączenia składników.
Następnie nakładamy połowę masy do foremek i do reszty ciasta dodajemy kawę. Dokładamy drugą część ciasta do naszych foremek i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 20-25 min, w temperaturze 170 stopni.
Można oczywiście zrobić z jednego przepisu 3 wersje: waniliowe, całe kawowe i mieszane. Ja zazwyczaj robię dwie: dla dzieci bez kawy, dla nas mieszane.