babeczki waniliowo-kawowe

kawowe

Dzisiaj do kawki czy herbaty, jak kto woli, proponuję babeczki waniliowo-kawowe.Łatwe w wykonaniu, z niewielu składników, jedna wada: bardzo szybko znikają z talerza:)

Z podanych proporcji wychodzi mi ok 10 babeczek (robię je w foremkach nieco mniejszych, niż te do muffinów).

składniki:

  • 3/4 kostki masła – 150 g
  • 100-110 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki tj niepełna szklanka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 buteleczki olejku waniliowego

Na początku ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, mleko, olejek i wszystko mieszamy szpatułką, do połączenia składników.
Następnie nakładamy połowę masy do foremek i do reszty ciasta dodajemy kawę. Dokładamy drugą część ciasta do naszych foremek i wkładamy do nagrzanego pieca.

Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 20-25 min, w temperaturze 170 stopni.

Można oczywiście zrobić z jednego przepisu 3 wersje: waniliowe, całe kawowe i mieszane. Ja zazwyczaj robię dwie: dla dzieci bez kawy, dla nas mieszane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>