babeczki czekoladowe z granatem

Tym razem przepis zaczerpnęłam z gazetki sklepu „Biedronka”. Podałam rodzinie  w wersji light czyli bez proponowanej bitej śmietany. Same babeczki wszystkim smakowały, natomiast pojawiały się głosy czy granat tu pasuje. Smak granatu jak najbardziej fajnie się łączy z ciastem czekoladowym, natomiast pestkowość tego owoca niektórym przeszkadzała. Ponieważ moje dzieci nie przepadają za tym owocem, zrobiłam im wersję z bananem, ta przypadła wszystkim do gustu.

Myślę, że sympatykom granatów, te babeczki będą smakować.

granatm babeczki,

składniki:

  • 100 g mąki pszennej (trochę więcej niż połowa szklanki)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 4 łyżki cukru (ok. 50 g)
  • 100 g masła (połowa kostki)
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 granat
  • opcjonalnie: bita śmietana do dekoracji

W rondelku roztapiamy masło, cukier i czekoladę (nie doprowadzamy do zagotowania). Kiedy wystygnie, do naszej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach chwilę. Następnie dodajemy jajka i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dodajemy ziarenka granatu (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy ciasto do papilotek lub foremek silikonowych do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 160 stopniach.

 

smacznego

 

 

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>