Baba Wielkanocna/ mini babeczki piaskowe
Polecam przepis na babki piaskowe. Robiłam z niego zarówno mini babeczki piaskowe (niestety zostały zjedzone zanim zrobiłam zdjęcia) jak i babkę na Wielkanoc.
Składniki na 12 babeczek lub jedną babę wielkanocną:
- 150 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g + 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao, przesianego
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego/ waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką.
Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać. Obydwa ciasta przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odciąć końcówki. Zamiast rękawów możemy naprzemiennie nakładać ciasto łyżką.
Przygotować foremki. Ciasto nakładać wyciskając z rękawów, naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne. Wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka, jeśli to duża babka wielkanocna musimy ją piec dłużej ok 50-55 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Babki możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Kiedy robiłam wersje mini, do niektórych babeczek dodałam łyżkę powideł śliwkowych- wyszły super!