zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka

Zapiekanka ziemniaczana to potrawa, której tradycję wyniosłam z rodzinnego domu. Jest lubiana przez moich domowników za walory smakowe, a dla mnie liczy się też to, że jest prosta do wykonania, smaczna i idealna do naginania- czyli zawsze znajdzie się coś w lodówce, co możemy wrzucić do naszej potrawy.

W wersji standardowej:

  • ziemniaki (ok kilograma)
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • cebula
  • por (biała część)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  •  ok 30 dag wędliny (jakakolwiek: szynka, kiełbasa wiejska, podgardle itp)
  • jako (surowe)
  • ser żółty (na wierzch zapiekanki, pokrojony w plastry)
  • szklanka śmietany lub pół na pół śmietany z jogurtem naturalnym
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • olej do wysmarowania formy

Oczywiście możemy zmieniać ilości dodawanych rzeczy jak i same składniki. Polecam też dodać różyczki brokuła, czy poszatkowaną kapustę włoską. Jeśli chodzi o wędliny najbardziej lubimy z kiełbasą wiejską. Możemy także pobawić się przyprawami. Poza podanymi w przepisie proponuję doprawić curry, papryką ostrą lub słodką lub pójść w stronę ziół: majeranek, kolendra, tymianek.

Wykonanie jest bardzo proste. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, np. żaroodporne z pokrywką, smarujemy je olejem, następnie na dnie układamy ziemniaki pokrojone w talarki, tak aby przykryły dno (mogą być dwie warstwy). solimy. Następnie układamy warzywa cienko pokrojone w kostkę lub talarki: cebulę, marchew, pietruszkę, por i co tylko jeszcze chcemy. Jeśli chcemy mieć tylko dwie warstwy ziemniaków: na spodzie i na górze, to teraz dodajemy wędlinę i ugotowane pokrojone jajka. Ja zazwyczaj robię trzy warstwy ziemniaków, zatem po warstwie z różnymi warzywami kładę ziemniaki, solę i na to wędlinę, jajka. Na wierzch ostatnia warstwa ziemniaków plus przyprawy.

Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. 20 minut przed końcem pieczenia polewamy zapiekankę roztrzepanym jajkiem wymieszanym z  śmietaną i układamy na to ser żółty. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozdzielamy na talarze.

Kolejność warstw i ich ilość jest dowolna. Robiłam też tak, że poza ziemniakami mieszałam wszystkie pozostałe pokrojone warzywa w jednym garnku wraz z jajkami i wędliną i tą mieszanką przekładałam warstwy ziemniaków. Jest tu naprawdę sporo miejsca na własną inwencję twórczą.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>