zapiekane zraziki

Zapiekane zraziki to jeden z moich ulubionych przepisów pani Ewy Aszkiwicz. Często korzystam z niego przy okazji rodzinnych obiadów. Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki „1001 przepisów Kuchnia Polska”.

klopsy, zrazy, mięso mielone, drugie danie

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 6 łyżki mleka
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szkl rosołu (może być z koncentratu)
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej
  • szklanka śmietany kremowej
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Tartą bułkę mieszamy z 4 łyżkami mleka, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Składniki wyrabiamy i formujemy małe (lub duże jak kto woli) zrazy. Oprószamy mąką i smażymy, rumieniąc z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Porcje polewamy mieszanką rosołu, ketchupu i koncentratu.

Przygotowujemy sos: w dwóch łyżkach mleka rozprowadzamy mąkę, łączymy ze śmietaną i szczyptą soli, zalewamy zraziki i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Autorka przepisu nie podaje dokładnie ile dać majeranku, więc robię to na  oko. Ja daję łyżkę stołową, może trochę więcej. Ponieważ w lodowce nigdy nie mam pikantnego ketchupu, używam łagodnego- też się sprawdza. Jeśli lubimy więcej rzadszego sosu polecam dać więcej rosołu – bywało, że dawałam całą szklankę. Jeśli chodzi o śmietanę to proponuję  18%.

Ponieważ, tak jak pisałam wyżej, najczęściej przygotowuję to mięso gdy podejmuję rodzinę na obiedzie, rano przygotowuję sobie bazę, czyli kończę pierwszy etap na polaniu zrazików mieszanką z rosołem, i wsadzam naczynie z mięsem do lodówki. Kiedy zbliża się pora drugiego dania najpierw w piekarniku podgrzewam ok 10 minut mięso, następnie zalewam go sosem  i dalej trzymam w piekarniku ok 15 minut, nawet do 20. Trzeba sprawdzać, żeby mięso zdążyło się podgrzać.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>