Ryż curry

ryz

To danie uważane za moje popisowe. Może dlatego jest tak doceniane,bo robię je bardzo rzadko, 2 razy w roku, i to zazwyczaj na specjalne życzenie. W sumie nie wiem czemu tak się dzieje:). Przepis dostałam od mojej cioci jakieś 15 lat temu, jeszcze mieszkałam z rodzicami. Kartka z mojego wyblakłego już zeszytu dawno wypadła, więc najwyższy czas zamieścić przepis na blogu. Przepis jest już po moich małych zmianach. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duża porcja, w sam raz jak mamy gości na obiedzie, lub po prostu na 2 dni:)

Składniki:

  • 1 kg ryżu
  • 1 pierś z indyka (mogą być 2 podwójne z kurczaka)
  • Duże opakowanie (330 g) śmietany do zapiekania
  • 2x jogurt naturalny duży
  • 2 cebule
  • 2 opakowania zupy pieczarkowej mrożonej
  • 3 kieliszki wódki lub trochę spirytusu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Przyprawy:
  • Curry (całe opakowanie), sos sojowy, czosnek, przyprawa hiszpańska, imbir, sól,przyprawa typu: wegeta

Ja prawie nigdy nie pamiętam wcześniej, aby kupić przyprawę hiszpańską, a w naszych osiedlowych sklepach jej nie ma, więc zazwyczaj ją pomijam.Dziś dla odmiany skomponowałam ją sama. Na spodek wysypałam i wymieszałam po troszkę: rozmarynu, tymianku, cukru brązowego, czosnku, kurkumy, soli, słodkiej papryki, chili.
Na początku przygotowujemy mięso: kroimy w kostkę, następnie zasypujemy dwoma łyżeczkami curry, dodajemy 4 łyżeczki sosu sojowego, wódkę i wiórki kokosowe. Tak zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki.
Szykujemy bardzo dużą patelnię lub szeroki garnek z grubym dnem. Następnie kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na oleju na złoto (nie może być przypieczona). Kiedy już jest miękka wsypujemy do niej suchy ryż i mieszając trzymamy na ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy gorącą wodą, tak pół cm nad ryż i gotujemy ok. 10 minut.
Ryż powinien wchłonąć wodę. Dodajemy mięso, przyprawy, mrożone zupy pieczarkowe. Curry musi być dużo.
Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy zapiekać potrawę w piekarniku. Podlać olejem i przesypujemy ryż z dodatkami.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. godziny; przy czym po 40 minut zalać wszystko śmietaną i piec dalej 20 minut. Jeśli ryż będzie nadal twardy można potrzymać dłużej w piecu.
Moje uwagi:
W oryginale w przepisie jest indyk, jednak ja zazwyczaj robię z kurczakiem i też jest pysznie. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z ilością wiórków kokosowych, 2 łyżki na podaną ilość mięsa jest ok., ale jak mamy mniej mięsa dajmy mniej wiórków.
Zamiast mrożonej zupy pieczarkowej  można dodać trochę świeżych pieczarek, marchwi i białej drobno pokrojonej pietruszki.
Aby nie było za suche proponuję podawać z jogurtem naturalnym lub mieszanką jogurtu i śmietany.
Ilość dodanych przypraw zależy od indywidualnych gustów i smaków.

Smacznego

 

po wyjęciu z piekarnika

po wyjęciu z piekarnika

 

 

komentarze

Odpowiedz na „elikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>