Risotto z borowikami

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku. Grzyby z „naszego” lasu z Jaroszówki. To danie, to punkt obowiązkowy po grzybobraniu.

IMG_20210910_212444960

 

 

Składniki:

  • kilka kawałków suszonych borowików
  • 150 g świeżych borowików
  • 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 1 litr wywaru jarzynowego
  • 1 cebula cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml białego wina
  • posiekana natki pietruszki
  • tarty parmezan (ok. 5 łyżek)
  • masło (ok. 5 łyżek)
  • przyprawy: sól, pieprz

Suszone grzyby namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 200 ml). Osuszone grzyby odłożyć, a wodę z grzybów dodać do wywaru jarzynowego. Wywar zagotować i trzymać przez cały czas podczas gotowania risotta na małym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem,  rozgrzewamy 2 łyżki masła, wykładamy cebulę i dusimy do miękkości na małym ogniu (nie powinna nam się cebula zarumienić), dodajemy czosnek, i jeszcze chwilę dusimy, co jakiś czas mieszając.

Przygotowujemy grzyby: dokładnie oczyszczamy a następnie kroimy na plasterki. Dodajemy je do zeszklonej cebuli, przykrywamy i dusić razem przez ok 2-3 minuty, aż grzyby zmiękną. Następnie grzyby wyjmujemy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i przykryte folią odstawimy na bok.

Na patelnię z masłem i cebulą wsypujemy ryż i namoczone suszone grzyby. Mieszamy i smażymy chwilę (ok minuty) na średnim ogniu. Wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż całe wyparuje. Następnie wlewamy chochelką gorący wywar i gotujemy risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu mieszając. Jak już ryż wchłonie wywar, dodajemy kolejną chochelkę. Podlewając co jakiś czas wywarem, gotujemy ryż ok 18-20 minut. Jak już ryż ma odpowiednią konsystencję, dodajemy natkę pietruszki, odłożone świeże grzyby, tarty parmezan i 3 łyżki masła. Mieszamy drewnianą łyżką, doprawić solą i pieprzem. Nasze risotto jest gotowe do podania.