naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem i fetą robiłam już nie raz, ale dziś po raz pierwszy zapiekłam je pod beszamelem z serem żółtym. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo nam smakowały, bardziej niż w wersji tradycyjnej, i chyba ta wersja dania stanie się obowiązującą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego zestawu, zachęcam.

nalesnik2

Składniki:
na naleśniki:

  • mąka
  • jajko
  • mleko
  • opcjonalnie woda gazowana
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)

na farsz (na 4 duże naleśniki):

  • szpinak mrożony (450g)
  • ser feta (pól kostki tj ok 130 g)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

na sos:

  • mleko
  • masło
  • mąka
  • ser żółty
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (duża szczypta)

Najpierw szykujemy naleśniki. Mieszamy mleko z mąką i jajkiem, można też dodać trochę wody gazowanej. Osobiście nigdy nie robię z proporcji, zawsze na tzw. oko. Mniej więcej na szklankę mąki powinno być jedno jajko, i 1,5 szklanki mleka (lub mleka z wodą gazowaną). Można dodać szczyptę soli. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej olejem lub na maśle klarowanym.

Przygotowujemy farsz. Na patelni z łyżką masła rozmrażamy szpinak. Kiedy już jest ciepły i odparuje trochę wody, dodajemy pół opakowania sera (typu) feta pokrojonego w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy farsz w naleśniki, i te układamy w naczyniu do zapiekania.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mąki- robimy złocistą zasmażkę. Do niej dolewamy mleko (ok 2 szklanki). Często mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Naleśniki polewamy sosem i na wierzch ścieramy ser żółty, tak aby przykrył naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika radzę odczekać ok 5 minut, aby sos się „związał” , a potem już tylko na talerze i …

smacznego!

Jeśli ktoś preferuje jeszcze mocniejszy akcent sera, można trochę startego parmezanu lub goudy dodać do gotującego się sosu beszamelowego, aż do rozpuszczenia. A na koniec tak jak w przepisie, posypać serem po wierzchu. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej czosnkowy smak, możemy spokojnie do farszu dać więcej niż jeden ząbek. Zależy to także od „siły” czosnku. Ja mam od babci z działki- ma moc- więc jeden duży ząbek wystarcza nam spokojnie.

nalesniki

komentarze

  1. Przepieknie to wyglada a jzsecze lepiej smakujeeee na pewno! wyproboje ten przepis zwlaszcza ze juz od jakiegos czasu chce cos upichcic ze szpinakiem i przekonac do niego moich znajomych a taka potrawa to az kusi :) wtedy szpinak bedzie milym wspomnieniem kulinarnym :)pozdrawiam bardzo kolorowy smakowity blog!

  2. Pyszne! Jedyne co zmieniłam to w środek dałam parówkę, wersja sobotnia;-) myślę też o wersji z kurczakiem ew. kiełbasą. Wspaniały przepis. Dziękuję! moje pierwsze zapiekane naleśniki wyszły znakomicie :-)

  3. robiłam naleśniki już dwa razy – są super !! były hitem na ostatniej domówce, ale wszyscy goście stwierdzili, że najlepsza do tego typu potraw jest Favita z mlekovity :) polecam

Odpowiedz na „RyszardAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>