musaka

Dziś na obiad zaproponowałam rodzinie musakę. Przepis dobrze mi znany, bo już wcześniej go testowałam, a pochodzi z książki Kuchnia Lidla, Pascal kontra Okrasa. Tym razem przepis troszkę ponaginałam, a mianowicie „odchudziłam” danie. Wyszło pysznie.

WP_20150730_010

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie,
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 ml mleka
  • 80 g masła
  • 65g mąki
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3,4 opakowania sera typu greckiego
  • 1 żółtk0
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania musaki potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne oraz opiekacz z funkcją grilla (może też być piekarnik z tą funkcją). Bakłażany z cukinią można też podsmażyć na patelni na oliwie (tak jest w wersji oryginalnej tego przepisu), jednak wtedy warzywa znacznie bardziej są nasiąknięte tłuszczem. Osobiście wolę opieczenie tych warzyw na grillu.

Zaczynamy od przygotowania bakłażanów i cukinii: warzywa myjemy i kroimy na około centymetrowe plastry. Następnie je solimy i układamy na rozgrzanym grillu (przed włożeniem warzyw smarujemy oliwą płyty opiekacza, bądź blaszkę- jeśli pieczemy w piekarniku). Trzymamy je ok 7-8 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli obsmażamy je na patelni z oliwą, należy warzywa odsączyć na ręczniku papierowym.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu pomidorowego z mięsem. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Wszystko razem mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy  mleko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtko. Mieszamy.

Kiedy wszystko mamy przygotowane układamy na dnie naczynia bakłażan, następnie cukinie, na to wykładamy sos pomidorowy z mięsem. Całość polewamy sosem beszamelowym a na niego kruszymy ser typu greckiego.

Oczywiście ten przepis jak prawie każdy inny można naginać i zmieniać, w zależności od tego jaką dziś akurat mamy fantazję kulinarną:) Ze zmian, które ja proponuję to między innymi nieco inne doprawienie sosu pomidorowego. Do tych przypraw z wersji podstawowej można dodać ząbek czosnku, trochę oregano, chili w proszku lub ostrej papryki oraz pół łyżeczki cukru. Myślę też, że wino czerwone można zastąpić białym. Zamiast podanej ilości przecieru można dać jej połowę i puszkę krojonych pomidorów w zalewie.

W sosie beszamelowym można pominąć żółtko bądź w jego miejsce dodać trochę startego sera żółtego (ja zazwyczaj tak robię sos beszamelowy). Fajnym pomysłem wydaje mi się też ułożenie musaki w większą ilość warstw, np.: bakłażany z cukinią, mięso z sosem, znów bakłażany z cukinią, mięso z sosem, bakłażany i na wykończenie beszamel, a na niego ser (można dać żółty zamiast sera typu greckiego).

 WP_20150729_002

życzę miłego eksperymentowania ze swoimi smakami i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>