kurczak z miodem i musztardą

kurczak, drób, drugie danie, z musztardą

Pieczony kurczak dość często gości na naszym stole. Staram się, aby to nie był ciągle ten sam smak, więc czasem coś zmieniam, szukam czegoś nowego, eksperymentuję. Ostatnio padło na marynatę z miodem i musztardą.

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka dowolnej musztardy (jeśli ktoś chce zaostrzyć smak to musztarda rosyjska)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz- do oprószenia kurczaka

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, następnie nasmarować marynatą powstałą z połączenia wyżej wymienionych składników. Wstawić przyprawionego kurczaka na godzinę lub dłużej do lodówki, a następnie piec w piekarniku ok godziny w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas polewać kurczaka powstałym sosem.

Proponuję zapiekanie w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, które zdejmujemy ok 15 minut przed końcem pieczenia. W zależności od wielkości kurczaka, czasem trzeba go przytrzymać w piekarniku trochę dłużej.

Przepis znalazłam na winiary.pl (tam przepis był na udka).

Można też kurczaka pociąć na porcje i piec w woreczkach do pieczenia, które na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy, aby mięso się zarumieniło. I podobnie jak przy pieczeniu w całości, kawałki polewamy co jakiś czas powstałym sosem.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>