kurczak curry z mlekiem kokosowym
Już od tygodnia chodził za mną kurczak curry. I w końcu dziś zaspokoiłam moje smaki. Odkąd dzieci jedzą to co my, rzadko robię ostre potrawy, ale czasem trzeba:) Dzieci dostały tylko krupnik ,ale były już po jednym obiedzie w przedszkolu, a my z mężem po zupce odpłynęliśmy do Indii:)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- mała cebula
- ok. 4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- mała łyżeczka otartej skórki z limonki (można pominąć)
- kopiata łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 małe ząbki czosnku
- 200 ml mleka kokosowego
- 75 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- niewielka ilość soku z limonki (jeśli nie mamy można dać sok z cytryny)
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cebule kroimy na małe paseczki (ja pokroiłam w piórka i to na połowę) i podsmażamy ją na oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy, skórkę z cytryny i limonki. Kiedy mięso jest już dobre, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę i resztę przypraw: łyżeczkę curry,chili, sól, pieprz (u mnie kolorowy). Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Proponuję podanie z ryżem ugotowanym na sypko i kolendrą lub zieloną pietruszką.
Możemy pominąć śmietankę 30%, jednak dla mnie smak mleka kokosowego za bardzo dominował, a z trzydziestką było w sam raz. Jeśli chodzi o ilość curry, chili i papryki- też proponuję dostosować do swoich smaków. Podane proporcje dla nas były idealne, ale każdy lubi co innego.
Świeży imbir można zastąpić tym w proszku, i proponowałabym dać go mniej, ok pół łyżeczki- choć przyznam, że sama tego nie testowałam.
Smacznego
Dziś robiłam na obiad, dziękuję za ten przepis, jest świetny! Prosty, a baaardzo dobry, drukuję i wpinam do przepiśnika, polecam wszystkim
Nigdy nie lubiłam curry, ale przeczytałam, że to najzdrowsza przyprawa świata. Zdecydowałam się
na ten przepis i zrobiłam. No i… pyszne, pachnące imbirem, limonką. Od teraz curry będzie częściej gościć na moim stole. Dzięki za przepis
Zrobiłam dziś, wyszło przepyszne ostre takie jak lubię ja dodałam jeszcze warzywa, paprykę i marchewkę
Dzisiaj ugotuję. Na pewno będzie smakował.
Zrobilem wedle przepisu,dodalem papryke mocno przysmazona jako dodatek,wyszlo swietne