kurczak curry z mlekiem kokosowym

Już od tygodnia chodził za mną kurczak curry. I w końcu dziś zaspokoiłam moje smaki. Odkąd dzieci jedzą to co my, rzadko robię ostre potrawy, ale czasem trzeba:) Dzieci dostały tylko krupnik ,ale były już po jednym obiedzie w przedszkolu, a my z mężem po zupce odpłynęliśmy do Indii:)

curry

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • mała cebula
  • ok. 4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • mała łyżeczka otartej skórki z limonki (można pominąć)
  • kopiata łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 75 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • niewielka ilość soku z limonki (jeśli nie mamy można dać sok z cytryny)

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cebule kroimy na małe paseczki (ja pokroiłam w piórka i to na połowę) i podsmażamy ją na oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy, skórkę z cytryny i limonki. Kiedy mięso jest już dobre, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę i resztę przypraw: łyżeczkę curry,chili, sól, pieprz (u mnie kolorowy). Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Proponuję podanie z ryżem ugotowanym na sypko i kolendrą lub zieloną pietruszką.

Możemy pominąć śmietankę 30%, jednak dla mnie smak mleka kokosowego za bardzo dominował, a z trzydziestką było w sam raz. Jeśli chodzi o ilość curry, chili i papryki- też proponuję dostosować do swoich smaków. Podane proporcje dla nas były idealne, ale każdy lubi co innego.

Świeży imbir można zastąpić tym w proszku, i proponowałabym dać go mniej, ok pół łyżeczki- choć przyznam, że sama tego nie testowałam.

Smacznego

komentarze

  1. Dziś robiłam na obiad, dziękuję za ten przepis, jest świetny! Prosty, a baaardzo dobry, drukuję i wpinam do przepiśnika, polecam wszystkim :)

  2. Nigdy nie lubiłam curry, ale przeczytałam, że to najzdrowsza przyprawa świata. Zdecydowałam się
    na ten przepis i zrobiłam. No i… pyszne, pachnące imbirem, limonką. Od teraz curry będzie częściej gościć na moim stole. Dzięki za przepis

Odpowiedz na „RoksanaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>