leniwe z twarogiem i ziemniakami

kopytka

Pierogi leniwe- zwane niesłusznie przez mnie kopytkami. Z tego co wyczytałam z księdze zwanej internetem, kopytka są bez sera, a pierogi leniwe z serem białym. U nas w domu zawsze robiło się wersję z twarogiem, i zawsze błędnie je nazywaliśmy kopytkami. I przyznam, że tak mi zostało. Eh.

Tak czy inaczej to dobry pomysł na obiad, kiedy nie mamy ochoty na mięso, ale raczej na coś mącznego. Ja uwielbiam lopytka polane obficie masłem, śmietaną i posypane cukrem:) Mój mąż preferuje wersję bardziej light bez śmietany. Są i tacy, którzy dodają do nich bułkę tartą, podsmażoną na masełku. Jeszcze inną wersją podania jest połączenie cukru z cynamonem. Dla każdego coś dobrego:)

składniki:

  • ser biały (zmielony lub przeciśnięty przez praskę)
  • mąka pszenna
  • ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce
  • jajko

sera i ziemniaków mniej więcej po tyle samo, i trochę mniej mąki- zawsze robię na tzw oko
przykładowe proporcje: 400g sera, 400g ziemniaków, 300 g mąki

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie cisto. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy podłużne walce i tniemy je pod skosem na kawałki ok 5 cm. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia. Podajemy ciepłe, z roztopionym masłem i cukrem, lub innymi dodatkami.

smacznego!

kopytka2

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>