Knedle

Knedle zawsze robiła moja mama. Sama długo się zbierałam, aby zrobić je dla mojej rodziny. Dostałam śliwki od babci, już nie było wyjścia. Wyszły piękne i pyszne.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki
  • sól
  • ok. 250 g śliwek (węgierki lub renklody)

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy. Kiedy ostygną łączymy je z mąką i jajkiem.

Szykujemy śliwki: myjemy, usuwamy pestki.

Dłonie oprószamy mąką i formujemy kulki: śliwka w środku, ciasto na wierzchu- im mniej ciasta wokół śliwki tym lepiej.

Do gotującej się osolonej wody (w dużym garnku) wrzucamy nasze knedle. Gotujemy  ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Odcedzamy, i podajemy z ulubionymi dodatkami. Niektórzy preferują roztopione masło z cukrem, inni z podsmażoną bułkę tartą, jeszcze inni dodatek śmietany. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>