Knedle
Knedle zawsze robiła moja mama. Sama długo się zbierałam, aby zrobić je dla mojej rodziny. Dostałam śliwki od babci, już nie było wyjścia. Wyszły piękne i pyszne.
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki
- sól
- ok. 250 g śliwek (węgierki lub renklody)
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy. Kiedy ostygną łączymy je z mąką i jajkiem.
Szykujemy śliwki: myjemy, usuwamy pestki.
Dłonie oprószamy mąką i formujemy kulki: śliwka w środku, ciasto na wierzchu- im mniej ciasta wokół śliwki tym lepiej.
Do gotującej się osolonej wody (w dużym garnku) wrzucamy nasze knedle. Gotujemy ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Odcedzamy, i podajemy z ulubionymi dodatkami. Niektórzy preferują roztopione masło z cukrem, inni z podsmażoną bułkę tartą, jeszcze inni dodatek śmietany. Smacznego!