grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej

Tym razem pomysł na marynatę zaczerpnęłam z kuchnilidla.pl. Grillowana pierś z kurczaka to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. Dzięki różnorodności marynat jakie możemy przygotować, danie szybko nam się nie znudzi. Dziś wersja w marynacie jogurtowej.

MARYNATAJOGURTOWA

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz, najlepiej świeżo mielony
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę, do której w wkładamy mięso, i całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 2-3 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty, Jeśli jej jej za dużo na filetach lekko strzepujemy. Mięso układamy na grillu i smażymy, aż będzie upieczone (ok 10 minut). Pamiętajmy aby filetów nie przetrzymać za długo bo kurczak będzie suchy.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>