grillowana pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej
Tym razem pomysł na marynatę zaczerpnęłam z kuchnilidla.pl. Grillowana pierś z kurczaka to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. Dzięki różnorodności marynat jakie możemy przygotować, danie szybko nam się nie znudzi. Dziś wersja w marynacie jogurtowej.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w niezbyt grube plastry. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę, do której w wkładamy mięso, i całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 2-3 godziny.
Mięso wyjmujemy z marynaty, Jeśli jej jej za dużo na filetach lekko strzepujemy. Mięso układamy na grillu i smażymy, aż będzie upieczone (ok 10 minut). Pamiętajmy aby filetów nie przetrzymać za długo bo kurczak będzie suchy.
smacznego